R

INTERAKTÍV KIÁLLÍTÓHELY

A Sokci projekt keretében Mohácson a Táncsics Mihály utca 40. szám alatti, régi építésű, már kissé romos lakóépületet újítják fel. Az ingatlan udvar felőli része a hagyományos sokac porta számos jellegzetességét megőrizte, ezért ez az épületrész a felújítás után alkalmas lesz arra, hogy az ide látogatókat megismertesse a régmúlt építészeti megoldásaival és berendezési tárgyaival.  Az utcafronti rész újjáépül, helyiségeiben klubszerű tevékenységet folytathatnak majd, és ide építik be a kiállítás interaktív elemeinek nagy részét is. 

Az épület átalakításának fő célja a mohácsi sokac tradíciók és kulturális örökség bemutatása egy interaktív elemeket felvonultató kiállítás révén. A létrejövő tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető és kipróbálható lesz. A Sokac Házba ellátogató vendégek, turisták interaktív módon ismerkedhetnek meg a sokac néptánc- és népzenei kultúrával, gasztronómiával, viseletkészítéssel és más népi mesterségekkel, szokásokkal, mégpedig tradicionális használati tárgyak és eszközök (bútorok, népi hangszerek, népviseletek) segítségével. 

A kiállítást a koncepciója szerint a legtöbb esetben tárlatvezetés nélkül tekintik meg, ezért az egyes elemek egymástól függetlenül és bármilyen sorrendben megkereshetők és kipróbálhatók. A bejáratnál elhelyezett információs táblán ugyan meghatározható egy ajánlott útvonal, de annak követése nem szükségszerű – annál is inkább, mivel a kiállítás nem látható mindig teljes egészében, hiszen a helyiségek többes funkciója miatt azokban szakkörök, zenei próbák és egyéb foglalkozások is helyet kapnak. 

A kiállítás elemei a sokac közösséget más és más nézőpontból mutatják meg. A „Story timeline” a történetiségre koncentrál, a 16. századtól napjainkig tartó időszak fontosabb, a sokacság életét meghatározó eseményeit mutatja be. A „Hoppá-cuppá” a sajátos sokac népzenét egy zenekar hangszerein, azok szólamain keresztül ismerteti meg. A „Mesterségek” digitális képeslapjai azokat a lassan feledésbe merülő régi foglalkozásokat elevenítik fel, melyek a sokacok mindennapi életének kellékeit állították elő. A „Próbafülkék” foglalkoztató csűrben ezeket a régi szakmákat a látogatók szakképzett foglalkoztatók vezetésével alkalmanként ki is próbálhatják. A „Tánc az ősökkel ” segítségével a sokac táncokba pillanthat be a látogató, és ha már nagyon bizsereg a talpa, akár be is állhat táncolni a virtuális térbe. A „Népviselet-készítés” lehetővé teszi, hogy a szép régi sokac viseletről játékos formában tudjanak meg minél többet. Csak egy szelfi, és a vállalkozó kedvű érdeklődő akár magára is öltheti a képernyőn látható ruhákat. A szépszobában és az ott falra akasztott digitális képeslapokon „Mesemondók” regélnek, sok esetben a velük megesett történetekről. És végül, de ebben a kiállításban akár először is, az „Önellátó” asztalán összehúzogatott hozzávalókból lehetőség nyílik sokac bab elkészítésére, még ha csak virtuálisan is. Emellett számos hagyományos ételrecept, főzési alapanyag és azokhoz kapcsolódó érdekesség is felfedezhető az asztalon. A Sokac Ház így összességében egy sokoldalúan hasznosítható, szinte minden korosztály számára érdekességeket felvonultató kiállítást tartalmaz majd, ahol akár családok, csoportok, vagy egyéni látogatók is kellemesen eltölthetnek 1-2 órát. A kiállítás oktató, szórakoztató és interaktív jellege lehetővé teszi gyerektáborok, kihelyezett tanórák ide szervezését is. 

A városba érkező egyre több külföldi látogató sem marad le az élményről, hiszen a tartalmak nyelvi előválasztó menü révén angol, német és horvát nyelven is elérhetőek lesznek.